Här har vi samlat länkar till (framför allt svensk) information om naturvetenskap och språk på Internet. Här finns också länkar till en mängd ordlistor och uppslagsböcker. Vi är ständigt på jakt efter bra webbplatser så hör av er till oss om ni har några tips.
Naturvetenskap och språk
- Svenska datatermgruppen [www.datatermgruppen.se] samordnar den svenska dataterminologin.
- Svenska Läkaresällskapets kommitté för medicinsk språkvård
- [http://www.sls.se/halsa–sjukvard/kommitten-for-medicinsk-sprakvard/sprakfragedatabasen2/] svarar på språkfrågor från hälso- och sjukvårdspersonal och publicerar svaren i Språkfrågedatabasen.
- Svenska optiktermgruppen [http://sos.photonicsweden.com/] inom Svenska Optiksällskapet samordnar den svenska optikterminologin.
Naturvetenskap på svenska
- Det populärvetenskapliga magasinet Forskning & Framsteg [http://fof.se/] skriver begripligt om aktuell forskning.
- Gentekniknämnden [http://genteknik.se/] är en statlig myndighet med uppgift att följa utvecklingen på genteknikområdet. Nämnden har också till uppgift att sprida kunskap om den gentekniska utvecklingen. De har även en ordlista.
- Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik har en länklista [http://www.bioresurs.uu.se/bioteknikskolan/lankar.cfm]
- Vetenskapsrådet [https://www.vr.se/] presenterar på sin sida forskning.se en vägvisare för dig som vill veta något om forskning men inte vet var du ska börja.
Bilder
- I Access Excellences biotekniska Graphics Gallery [http://www.accessexcellence.org/RC/VL/GG/] finns många bra illustrationer till centrala begrepp. Engelsk text.
Ordlistor m.m.
I vårt arbete använder vi en del webbordlistor:
- Rikstermbanken [http://www.rikstermbanken.se], Sveriges nationella termbank, innehåller delar av Biotermgruppens material, men också många andra termer och definitioner på flera språk.
- Biobank Sverige har en ordlista som regionerna, genom Landstingens biobanksprojekt, gemensamt tagit fram. Den omfattar terminologi som rör information om prov i biobank och riktlinjer för hur prov i biobank kan nyttjas för vård och forskning och hur prov för dessa ändamål kan utlämnas till annan huvudman.
-
Formas: Genteknik som tar skruv (innehåller ordlista på s. 320–321): [http://www.formas.se/PageFiles/2117/genteknik_som_tar_skruv.pdf]
-
Naturhistoriska riksmuseet: DNA-ordlista [http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/centrumforgenetiskidentifiering/miljoovervakarensdnaskola/dnaordlista.9004352.html]
- BioTech’s life science dictionary, som är en del av en större BioTech-webbplats, innehåller över 8 300 begrepp inom de molekylära livsvetenskaperna. (USA) [http://life.nthu.edu.tw/~g864204/dict-search.html]
- Genscript [https://www.portlandpress.com/pp/books/online/glick/search.htm]
- Här [https://web.archive.org/web/20170729093304/http://www.kumc.edu/gec/glossary.html] finns en länklista till andra webblexikon.